De kleine geneugten van de baai van Arcachon
Disponibilités & Réservation
Annuler

Déjà client ? Cliquez ici

Ouvert du 01/04/2023 au 30/10/2023

Actualités : De kleine geneugten van de baai van Arcachon

Het Bassin d'Arcachon draait niet alleen om zijn stranden, zijn Tchanqués-hutten en zijn Pyla-duin; de hebzuchtigen zullen iets vinden om hun smaakpapillen te prikkelen en lokale smaken te ontdekken.

Oesters, het embleem van ons bekken

Het Bassin d'Arcachon staat al eeuwenlang bekend en erkend om zijn oesters. De oesterteeltactiviteit is daar in de loop van de tijd ontplooid, waardoor dit gebied geleidelijk is getransformeerd in oesterkweekgebied. In het hart van deze getijdenlagune groeien de oesterbanken dit schelpdier in een gulle natuur en bieden het alles wat het nodig heeft voor zijn groei. De oesterkweker heeft drie tot vijf jaar geduld en knowhow nodig om het broed om te toveren in eetbare oesters.

Als het bekken van Arcachon bekend staat om zijn oesterteelt, is het ook bekend om zijn "slobkousen". Het moet gezegd dat het een paradijs is voor deze schelp. Deze kleine "binnenzee" biedt hem optimale omstandigheden op het gebied van temperatuur, zoutgehalte en voedsel. Het is de rivier genaamd de "Leyre" die het zoet water brengt, zo gunstig voor de verspreiding van fytoplankton, waar de oesters zich mee voeden. Het bassin is daarom zeer geschikt voor de voortplanting van de oester.

Dat proef je, vergezeld van een glaasje witte wijn, in de vele proeverijen die aanwezig zijn in de verschillende oesterporten.

Kaviaar uit Aquitanië, het zwarte goud van de baai van Arcachon

En ja, we vinden twee steurkwekerijen in het Bassin d'Arcachon : de ene in Teich en de andere in Biganos.

In de 19e eeuw was de soort trekkende steur Ascipenser Sturio overvloedig aanwezig in de Garonne en de Dordogne om zich voort te planten. Er werd op zijn vlees gevist, maar de kaviaar werd niet uitgebuit. Aan het begin van de 20e eeuw arriveerden de Russen in de regio en leerden de lokale vissers de kunst van het kaviaaroogsten.

De aquacultuurboerderij in Moulin de la Cassadote, in Biganos, aan de rand van het Bassin d'Arcachon, was halverwege de jaren tachtig de eerste locatie die werd gekozen om het kaviaaravontuur in de Gironde voort te zetten.

Verborgen in het midden van het bos van Landes, bestaat de aquacultuurboerderij van L'Esturgeonnière, in Teich, die Caviar Perlita produceert sinds het begin van de jaren 1990. Als een van de drie pioniersbedrijven in deze sector, is het de enige in Frankrijk is helemaal opnieuw opgebouwd voor de steurteelt. De activiteit werd vervolgens gericht op de productie van steurvlees en niet op kaviaar.

Boek uw rondleidingen door deze twee plaatsen om de beroemde kaviaar van Girondin te ontdekken en te proeven.

De steurboerderij Route de Mios - Le Teich

Kaviaar uit Frankrijk Route du Moulin de la Cassadote - Biganos

De witte duinen bij Pascal

Ontdek voor de hebberigste deze knapperige soezen gevuld met een lichte en luchtige crème.

Op een zomeravond in 2007 werd de Dune Blanche geboren. Rond 05.00 uur, toen Brice Lucas, de zoon van Pascal, de beroemde bakker uit Grand Piquey in Lège-Cap-Ferret, terugkeerde van de avond, combineerde hij de zoete en lichte room, waarvan Pascal het geheim heeft, met een gouden chouquette. Een genot voor de smaakpapillen, het idee sprak Pascal aan, die op initiatief van Brice die ochtend enkele duinen tentoonstelde.

Kleine tip van de lokale bevolking: vergeet niet om de Dune om te draaien voordat je hem in je mond stopt, dit voorkomt ongelukken met room ;)

Chez Pascal Piquey / Canon / Frettenmarkt

Fumette, gerookte vis uit de baai van Arcachon

Eerste ambachtelijke visrokerij in de baai van Arcachon. Het werd eind 2019 geboren in Lège-Cap Ferret bij de creatie van Bénédicte Baggio en Julien Marcotte.

Fumette biedt alleen vis aan van Cap Ferret aan de deur van de boot of van New Aquitaine. Op het menu: harder, zeebaars, zeebrasem, witte tonijn, makreel, .... Ze bieden enkel gerookte kwaliteitsvis aan, enkel van de lokale visserij op kleine bootjes met duurzame visserij, een selectie overvloedige soorten, ook een lokaal aanbod als vakmanschap rond voorouderlijke conserveringstechnieken. Een kortsluiting om hun waarden te verdedigen.

Fumette 13 avenue du Grand Crohot - Lège-Cap-Ferret


En ce moment :
Idées balades en vélos sur le Bassin d'Arcachon

Sorties en vélos : nos plus belles idées balades sur la Bassin d’Arcachon pour vos vacances.

En savoir plus
Suivez nous :